Çağdaş Sözlük

ta'ziye ~ تعزيه

Redhouse Sözlüğü - ta'ziye ~ تعزيه maddesi. Sayfa: 561 - Sira: 27

1880 yılı, Redhouse Türkçe İngilizce sözlüğü ta'ziye - تعزيه ingilizce anlamı, تعزيه - ta'ziye osmanlıca ne demek. İngilizce osmanlıca sözlükte تعزيه - ta'ziye kelimesi nasıl geçiyor. ta'ziye osmanlıca nasıl yazılır. ta'ziye nedir, ta'ziye ne demek arapca yazılışı.

تعزيه means in Ottoman Turkish. What does that mean in the Ottoman language تعزيه. تعزيه attoman turkish I mean, تعزيه What is the meaning of the word, what does it mean in turkish تعزيه, Ottoman Turkish English Dictionary

تعزيه ما هي الكلمات الإنجليزية تعني؟ تعزيه تعني باللغة الإنجليزية. تعزيه ماذا يعني في اللغة العثمانية. تعزيه ماذا يعني التركي. العثماني قاموس اللغة الإنكليزية. قاموس اللغة الإنجليزية تعزيه

تعزيه چه کلمات انگلیسی چیست؟ تعزيه به معنای انگلیسی. تعزيه چه در زبان عثمانی بود. تعزيه به چه معنی است ترکی. واژه نامه انگلیسی عثمانی. فارسی انگلیسی فرهنگ لغت تعزيه

ta'ziye ~ تعزيه güncel sözlüklerde anlamı:

TA'ZiYE ::: Yeni ölen birisinin yakınlarının acısını paylaşır söz söylemek, teselli etmek. Baş sağlığı dilemek. "Allah sabr-ı cemil ihsan etsin" diye söylemek.

ta'ziye ::: (a. i. azv'den) : 1) başsağlığıdileme. 2) Ca'ferî mezhebinde olanların Muharrem ayında yaptıkları matem merasimi.

TA'ZiYE ::: Resûlullah sallallahü aleyhi ve selem Eshâb-ı kirâmdan (arkadaşlarından) Mu'âz bin Cebel'e yazdırdığı ta'ziye mektûbunda buyurdu ki:

Allahü teâlâ sana selâmet versin! O'na hamd ederim. Herkese iyilik ve zarar, yalnız O'ndan gelir. O dilemedikçe kimse kimseye iyilik ve kötülük yapamaz.

Allahü teâlâ, sana çok sevâb versin. Sabretmeni nasîb eylesin! Nîmetlerine şükr etmeni ihsân eylesin!

Muhakkak bilmeliyiz ki, kendi varlığımız, mallarımız, Allahü teâlânın sayısız nîmetlerinden, tatlı ve faydalı ihsânlarındandır. Bu nîmetleri, bizde sonsuz kalmak için değil, emânet kullanmak, sonra geri almak için vermiştir. Bunlardan belli bir zamanda faydalanırız. Vakti gelince, hepsini geri alacaktır.

Allahü teâlâ nîmetlerini bize vererek sevindirdiği zaman, şükretmemizi, vakti gelip geri alarak üzüldüğümüz zaman da, sabretmemizi emreyledi. Senin bu oğlun, Allahü teâlânın tatlı, faydalı nîmetlerinden idi. Geri almak için emânet bırakmıştı. Seni, oğlun ile faydalandırdı. Herkesi imrendirecek şekilde sevindirdi, neşelendirdi. Şimdi, geri alırken de, sana çok sevâb, iyilik verecek, acıyarak, doğru yolda ilerlemeni, yükselmeni ihsân edecektir. Bu merhâmete, ihsâna kavuşabilmek için sabretmeli, O'nun yaptığını hoş görmelisin! Kızar, bağırır, çağırırsan, sevâba, merhâmete kavuşamazsın ve sonunda pişmân olursun. İyi bil ki, ağlamak, sızlamak, derdi belâyı geri çevirmez. Üzüntüyü dağıtmaz! Kaderde olanlar başa gelecektir. Sabretmek, olmuş bitmiş şeye kızmamak lâzımdır.

Allahü teâlâ hepinize selâmet versin! Âmîn (Hilyet-ül-Evliyâ)

Meyyit (cenâze) sâhiblerinden büyük, küçük erkeklere ve yaşlı kadınlara rast gelince, ta'ziye etmek, sabır tavsiye etmek müstehabdır. Ta'ziye için; "A'zamallahü ecrek ve ahsene ezâek ve gafere li meyyitik" denir ki; "Allahü teâlâ, sevâbını, dereceni arttırsın ve güzel sabır etmeni nasîb eylesin ve meyyitin günâhlarını affeylesin." demektir. (Seyyid Abdülhakîm)

Üç günden sonra ta'ziye yapmak mekruhtur. Ancak uzakta olanlar ve yakın olup da, geç haber alanlar için mekrûh olmaz. İki kerre ta'ziye etmek de mekruhtur. Kabir başında ve meyyit sâhiplerinin kapılarında da ta'ziye mekrûhtur. Ta'ziye, mektub ile de olur. (Seyyid Abdülhakîm)

ta'ziye ::: başsağlığı dileme , şiilikte yas töreni

ta'ziye ::: (a. i. azv'den) 1) başsağlığıdileme. 2) Ca'ferî mezhebinde olanların Muharrem ayında yaptıkları matem merasimi.

TA'ZİYE :::

Yeni ölen birisinin yakınlarının acısını paylaşır söz söylemek, teselli etmek. Baş sağlığı dilemek. "Allah sabr-ı cemil ihsan etsin" diye söylemek