ta'zir ~ تعذير
Redhouse Sözlüğü - ta'zir ~ تعذير maddesi. Sayfa: 560 - Sira: 24
1880 yılı, Redhouse Türkçe İngilizce sözlüğü ta'zir - تعذير ingilizce anlamı, تعذير - ta'zir osmanlıca ne demek. İngilizce osmanlıca sözlükte تعذير - ta'zir kelimesi nasıl geçiyor. ta'zir osmanlıca nasıl yazılır. ta'zir nedir, ta'zir ne demek arapca yazılışı.
تعذير means in Ottoman Turkish. What does that mean in the Ottoman language تعذير. تعذير attoman turkish I mean, تعذير What is the meaning of the word, what does it mean in turkish تعذير, Ottoman Turkish English Dictionary
تعذير ما هي الكلمات الإنجليزية تعني؟ تعذير تعني باللغة الإنجليزية. تعذير ماذا يعني في اللغة العثمانية. تعذير ماذا يعني التركي. العثماني قاموس اللغة الإنكليزية. قاموس اللغة الإنجليزية تعذير
تعذير چه کلمات انگلیسی چیست؟ تعذير به معنای انگلیسی. تعذير چه در زبان عثمانی بود. تعذير به چه معنی است ترکی. واژه نامه انگلیسی عثمانی. فارسی انگلیسی فرهنگ لغت تعذير
ta'zir ~ تعذير güncel sözlüklerde anlamı:
TA'ZiR ::: Kusur ve özür etme. * Aslı olmayan özürler beyan etme. * Necis bulaştırmak.
TA'ZiR ::: Siyaset. * Tehdit etmek. * Tazim ve tathir. Temizlemek ve hürmet etmek. * Lügatta red, icbar, tahkir, te'dib, hak üzere tevkif mânalarına gelen bu tabir, İslâm hukukunda: Hakkında muayyen bir şer'î ceza olmayan suçlardan dolayı ulülemr (hükümdar, padişah) veya vekili tarafından tatbik edilen cezalar hakkında kullanılır bir ıstılahtır.Ta'zirin meşruiyeti; Kitab ile, Sünnet-i Nebeviye ile ve icma-i ümmet ile sabittir.Ta'zir; dövmekle, hapisle, hattâ katil ile olabileceği gibi azarlama, sert lakırdı veya bakış veya herhangi bir tavır ve vaziyet ile de olabilir. Dövmek suretiyle olan ta'zir, otuzdokuz değnekten fazla olamaz. Bir kavle göre para almak suretiyle de ta'zir câizdir.
ta'zîr ::: (a. i. özr'den. c. : ta'zîrât) : esassız özür bildirme, vesile ve bahane arama.
ta'zîr ::: (a. i. c. : ta'zîrât) : 1) tekdir etme, azarlama. 2) suçluyu suçuna göre sözle tekdîr etme.
ta'zîr-i ahissâ ::: huk. [eskiden] içtimaî vaziyetleri düşkün, sefeleden ma'dût kimseler hakkındaki tâzirdir ki hem mahkemeye bilcelp îlâm suretiyle, hem de darp ve hapis suretiyle yapılabilir.
ta'zîr-i eşraf ::: huk. [eskiden] ümerâ, yüksek tüccar, köy âyânı gibi şerefli kimseler hakkındaki tâzirdir ki ya bilvasıta îlâm suretiyle veya mahkemeye celbedilerek bilmuvâcehe ihtar suretiyle yapılır.
ta'zîr-i evsât ::: huk. [eskiden] içtimaî mevkileri orta halde bulunan kimseler hakkındaki tâzirdir ki hem mahkemeye bilcelp îlâm suretiyle hem de hapis suretiyle yapılır.
ta'zîr-i te'dîb ::: huk. [eskiden] âkil baliğ olduğu halele henüz mükellefiyet çağında bulunmıyan bir çocuğun yaptığı bir cürümden dolayı hakkında te'dip ve tekzip maksadiyle yapılan tâzir.
te'ıîr-i ukubet ::: huk. [eskiden] mükellef bir şahıs tarafından irtikâp olunup da şer'an muayyen bir cezası bulunmıyan bir cürümden dolayı uku-beten yapılan tâzir, [mücrimin bu hususta Müslim ile gayrimüslim, hür ile abd (kök) erkek ile kadın olması müsavidir]
TA'ZiR ::: Müslümanları dili ve eli ile haksız inciten ta'zîr olunur. (Molla Hüsrev)
Ramazan ayında özürsüz açıkça oruç yiyen bir müslüman, fıskını (günâhını) îlân ettiğinden hükûmet tarafından ta'zîr edilir. Gizli yerse bunun cezâsı ve keffâreti Kur'ân-ı kerîmde bildirildiği gibidir. (Halebî)
Harâm işleyeni görünce gadaba gelmek (öfkelenmek) iyidir. Din gayretinden ileri gelir. Fakat kızınca, aklın ve İslâmiyet'in dışına taşmamak lâzımdır. Ona kâfir, münâfık, deyyus ve diğer fuhuş gibi çirkin şeyler söylemek harâm olur. Söyleyenin ta'zîr edilmesi lâzım olur. Haram işleyeni görenin buna câhil veya ahmak demesine izin verilmiş ise de, yumuşak tatlı söyleyerek nasîhat vermek iyi olur. Haram işleyeni hükûmet me'mûrunun, polisin güç kullanarak men etmesi lâzımdır. Devlet me'muru yoksa, gücü yetenin de men etmesi, ta'zîr etmesi lâzım olur. Ölüm, evini yıkmak cezâları ancak hükûmet ve hâkim tarafından verilir. (M. Hâdimî)
ta'zîr ::: özrünü bildirme
ta'zir ::: kusur ve özür etme , aslı olmayan özürler beyan etme , necis bulaştırmak , siyaset , tehdit etmek , tazim ve tathir , temizlemek ve hürmet etmek , lügatta red , icbar , tahkir , te'dib , hak üzere tevkif manalarına gelen bu tabir , islam hukukunda: hakkında muayyen bir şer'i ceza olmayan suçlardan dolayı ulülemr (hükümdar , padişah) veya vekili tarafından tatbik edilen cezalar hakkında kullanılır bir ıstılahtır , ta'zirin meşruiyeti; kitab ile , sünnet-i nebeviye ile ve icma-i ümmet ile sabittir , ta'zir; dövmekle , hapisle , hatta katil ile olabileceği gibi azarlama , sert lakırdı veya bakış veya herhangi bir tavır ve vaziyet ile de olabilir , dövmek suretiyle olan ta'zir , otuzdokuz değnekten fazla olamaz , bir kavle göre para almak suretiyle de ta'zir caizdir
ta'zîr ::: (a. i. özr'den. c. : ta'zîrât) esassız özür bildirme, vesile ve bahane arama.
TA'ZİR :::