malik ~ مالق
Redhouse Sözlüğü - malik ~ مالق maddesi. Sayfa: 1660 - Sira: 14
1880 yılı, Redhouse Türkçe İngilizce sözlüğü malik - مالق ingilizce anlamı, مالق - malik osmanlıca ne demek. İngilizce osmanlıca sözlükte مالق - malik kelimesi nasıl geçiyor. malik osmanlıca nasıl yazılır. malik nedir, malik ne demek arapca yazılışı.
مالق means in Ottoman Turkish. What does that mean in the Ottoman language مالق. مالق attoman turkish I mean, مالق What is the meaning of the word, what does it mean in turkish مالق, Ottoman Turkish English Dictionary
مالق ما هي الكلمات الإنجليزية تعني؟ مالق تعني باللغة الإنجليزية. مالق ماذا يعني في اللغة العثمانية. مالق ماذا يعني التركي. العثماني قاموس اللغة الإنكليزية. قاموس اللغة الإنجليزية مالق
مالق چه کلمات انگلیسی چیست؟ مالق به معنای انگلیسی. مالق چه در زبان عثمانی بود. مالق به چه معنی است ترکی. واژه نامه انگلیسی عثمانی. فارسی انگلیسی فرهنگ لغت مالق
malik ~ مالق güncel sözlüklerde anlamı:
MALiK ::: Sâhib. Malı elinde bulunduran. Bir şeyin mülkiyetini elinde tutan. * Her şeyin sâhibi olan Allah. * Cehennem zebânilerine hâkim ve onları idare eden meleğin adı.
Mâlik ::: (a. h. i.) : Yedi Cehennemin hâkimi ve kapıcısı olan melek, zebanileri idare eden melek, (bkz. : Rıdvan).
mâlik ::: (a. i. mülk'den. c. - : müllek) : 1) sahip, bir şeye sahip, bir şeyi olan. 2) erkek adı. [müen. "mâlike"]
mâlik-ül-mülk ::: Allah.
mâlik ::: mülkün sahibi.
MaLiK ::: İsmini duyduğunuz kimselerden, yeryüzüne dört kişi mâlik oldu. İkisi mü'min ikisi de kâfir idi. Mü'min olan iki kişi, Zülkarneyn ile Süleymân (aleyhimesselâm) idi. Kâfir olan ikisi de Nemrûd ile Buhtunnasar idi. Beşinci olarak yeryüzüne benim evlâdımdan biri, yâni Mehdî de, mâlik olacaktır. (Hadîs-i şerîf-Alâmet-ül-Mehdî)
Her müslüman, mâlik olduğu zekât malının miktârını, her zaman düşünmeli, nisâb miktârı olduğu günü, bir yere yazmalıdır. (Senâullah Dehlevî)
Yüzlerce dile mâlik olsa da vücûdum,
Lütfunun şükrünü nasıl yapabilirim.
(İmâm-ı Rabbânî)
2. Cehennem meleklerinin en büyüğü, âmiri, bekçisi.
Allahü teâlâ Kur'ân-ı kerîmde meâlen buyurdu ki:
Muhakkak ki kâfirler, Cehennem azâbında devamlı kalacaklardır. Kendilerinden o azâb hafifletilmez. Onlar bunun için (kurtulmaktan) ümidi kesmişlerdir. Biz onlara zulüm etmedik, fakat kendileri zâlim idiler. (Mâlike şöyle) çağrışıyorlar: Ey Mâlik! (İste de) Rabbin bizi öldürsün, (azâbdan kurtulalım.) Mâlik de; "Siz (azâb içinde) kalacaksınız" der. (Zuhrûf sûresi: 74-77)
Cehennem'e atılan kâfirler, orada ayakları boyunlarına bağlı, günâhtan yüzleri kararmış bir hâlde; feryâd ve figân ederler ve; "Ey Mâlik cezâmızı bulduk. Bu ateşten bukağılar (ayak bağları) bize ağır geldi ve derilerimiz eriyip aktı. Ne olur bizi buradan çıkarın. Biz bir daha isyân etmeyiz" derler. Mâlik de; "Kurtuluş ümidleri geçti. Siz buradan daha çıkamazsınız. Sesinizi kesin ve konuşmayın. Çünkü siz, buradan çıkarılsanız da yine eski hâlinize, küfür ve isyânınıza döneceksiniz" der. (İmâm-ı Gazâlî)
Malik :::
- Sahip, iye
Örnek: Yersiz yurtsuz bir aile görünce sekiz kat apartmanlara malik iratçıyı hatırlayınız. H. R. Gürpınar - iye. ~ sıfatiyle zil-yedlik : öz elmenlik, iye gibi elmenlik, iyece elmenlik (Eigenbesitz).
mâlik ::: sahip , sahib
mâlik ::: sahip
Malik ::: Mülkiyet hakkı sahibi; bir şeye sahip olan kişi.
Mâlik ::: (a. h. i.) Yedi Cehennemin hâkimi ve kapıcısı olan melek, zebanileri idare eden melek, (bkz. : Rıdvan).
mâlik ::: (a. i. mülk'den. c. - : müllek) 1) sahip, bir şeye sahip, bir şeyi olan. 2) erkek adı. [müen.
Malik ::: Mülkiyet hakkı sahibi; bir şeye sahip olan kişi.
malik ::: sahip
malik :::
MALİK :::