kudret ~ كدرت
Redhouse Sözlüğü - kudret ~ كدرت maddesi. Sayfa: 1530 - Sira: 34
1880 yılı, Redhouse Türkçe İngilizce sözlüğü kudret - كدرت ingilizce anlamı, كدرت - kudret osmanlıca ne demek. İngilizce osmanlıca sözlükte كدرت - kudret kelimesi nasıl geçiyor. kudret osmanlıca nasıl yazılır. kudret nedir, kudret ne demek arapca yazılışı.
كدرت means in Ottoman Turkish. What does that mean in the Ottoman language كدرت. كدرت attoman turkish I mean, كدرت What is the meaning of the word, what does it mean in turkish كدرت, Ottoman Turkish English Dictionary
كدرت ما هي الكلمات الإنجليزية تعني؟ كدرت تعني باللغة الإنجليزية. كدرت ماذا يعني في اللغة العثمانية. كدرت ماذا يعني التركي. العثماني قاموس اللغة الإنكليزية. قاموس اللغة الإنجليزية كدرت
كدرت چه کلمات انگلیسی چیست؟ كدرت به معنای انگلیسی. كدرت چه در زبان عثمانی بود. كدرت به چه معنی است ترکی. واژه نامه انگلیسی عثمانی. فارسی انگلیسی فرهنگ لغت كدرت
kudret ~ كدرت güncel sözlüklerde anlamı:
KUDRET ::: Güç. Takat. * Her yeri kaplayan kudretullah. * Varlık. Ehliyet. Becerebilme. * Zenginlik. * Kabiliyet. * İlm-i kelâmda: Allah Teâlâ'ya mahsus ezelî ve ebedî ve bütün kâinatta tasarruf eden sıfattır.(Arkadaş bir kelime-i vâhidenin işitilmesinde; bir adam, bin adam birdir. Yaratılış hususunda da Kudret-i Ezeliyeye nisbeten bir şey, bin şey birdir. Nev ile fert arasında fark yoktur. M.N.)
kudret ::: (a. i.) : 1) kuvvet, takat, güç. 2) Allah'ın ezelî gücü. 3) varlık, zenginlik. 4) Allah yapısı. 5) ehliyet, kabiliyet.
bî-kudret ::: kuvvetsiz, iktidarsız, takatsiz. Yed-i kudret : Allah’ın, yaradanın eli. Zî-kudret : zengin. 6) erkek adı.
kudret-i cüz'iyye ::: psik. kudret-i külliyenin muayyen bir fi'le taallukudur ki, fiil bununla hâsıl olur. Kudret-i cüz'iye fiil ile beraberce vücut bulu.
kudret-i külliyye ::: Psik. esbâb ve alâtın selâmeti manasınadır ki, bir şeye temekkün ve iktidar demektir, insan bununla bir işi yapıp yapmamıya mütemekkin ve muktedir olur. [şuradan kalkıp gidebilmek iktidarı kudret-i külliyedir]
kudret-i mümekkine ::: psik. fiili îfâya kudretin aşağı mertebesidir ki, teklîfin sıhhatinin şartıdır, [bu kudret olmazsa teklif sahih olmaz; buna : "kudret-i mutlaka" da denir]
kudret-i müyessire ::: psik. kudretin yüksek mertebesidir. Mâlî mükellefiyetlerden çoğunun mesnedi budur.
kudret ::: güç.
KUDRET ::: 1. Allahü teâlânın sıfat-ı sübûtiyyesinden biri. Allahü teâlânın her şeye gücünün yetmesi.
Allahü teâlâ âyet-i kerîmede meâlen buyuruyor ki:
Gerçekten, göklerin ve yerin yaratılışında, gece ile gündüzün birbiri ardınca gelişinde, akıl sâhipleri için, Allah'ın varlığını, kudret ve azametini gösterir, kesin delîller vardır. (Âl-i İmrân sûresi: 190)
Ebû Mes'ûd el-Bedrî anlattı: Hizmetçimi kamçı ile dövüyordum. Arkamdan; "Ey Ebû Mes'ûd! Sen bil ki..." diye bir ses işittim. Öfkemden, bu sesin mânâsını anlayamadım. Bana yaklaşınca, bir de ne göreyim Resûlullah efendimiz bana hitâben; "Ey Ebû Mes'ûd! Allahü teâlânın senin üzerindeki kudreti, senin bu hizmetçiye karşı kudretinden daha büyüktür" buyurdu. Bunun üzerine ben; "Bundan sonra hizmetçimi bir daha dövmeyeceğim" dedim. (İmâm-ı Müslim)
Allahü teâlâ, Kur'ân-ı kerîmin birçok yerinde; "Sizden evvel gelip geçenlerin hayatlarını, gittikleri yolları ve başlarına gelenleri, gözden geçirip, onlardan ders alınız. Yerleri, gökleri canlıları, cansızları ve kendinizi inceleyiniz! Gördüklerinizin içini, özünü araştırınız. Bütün bunlarda, yerleştirmiş olduğum kuvvetimi, kudretimi, büyüklüğümü ve hâkimiyetimi bulunuz, görünüz, anlayınız" meâlinde emirler buyurmaktadır. (İmâm-ı Gazâlî)
Kıyâmet günü bütün canlılar, mahşer yerinde toplanacak. Her insanın amel defterleri uçarak sâhibine gelecektir. Bunları; yerleri, gökleri, zerreleri, yıldızları yaratan, sonsuz kudret sâhibi olan Allahü teâlâ yapacaktır. (Mevlânâ Hâlid-i Bağdâdî)
Dil, şükretmek içindir. Rabbini bilen, dilini gıybet için kullanmaz. Kulak; Kur'ân-ı kerîm ve nasîhat dinlemek içindir. Bâtıl ve boş sözler için değildir. Göz; Allahü teâlânın kudret ve san'atını görmek içindir. Eşin dostun ayıbını görmek için değildir. (Sa'dî Şîrâzî)
İnsanın esas özelliği; âcizlik ve muhtâç olmasıdır. Hak teâlânın sıfat-ı zâtiyyesi ise; kudret ve gınâ (kimseye muhtâc olmamak) dır. (Bursalı İsmâil Hakkı)
2. Kullara âit sınırlı olan güç, kuvvet.
Kul her işinde, yapıp yapmamakta serbest olup, ikisinden birini elbette seçecek; iş, iyi veya fenâ olacak, günâh veya sevâb kazanacaktır. Allahü teâlâ kullarına, emirlerini ve yasaklarını yerine getirecek kadar kudret ve ihtiyâr (beğenmek, seçmek gücü) vermiştir. Daha çok vermesine, lüzûm yoktur. Lüzûmu kadar vermiştir. Buna inanmayan, Kolay şeyleri anlamayan kimsedir. Kalbi hasta olduğundan, İslâmiyet'e uymamaya bahâne aramaktadır. (İmâm-ı Rabbânî)
Bugün elinde var iken fırsat,
Âhiret hazırlığı yap hemen
Çünkü sende bulunan bu kudret
Elden ele geçer gider dâim.
(Sa'dî Şîrâzî)
Kudret :::
- Güç, erk, erke, iktidar
Örnek: Muhtaç olduğun kudret damarlarındaki asil kanda mevcuttur. Atatürk - Yetenek
- Maddi güç, zenginlik.
- Tanrı yapısı.
- Tanrı'nın ezelî gücü.
kudret ::: güç , zenginlik , varlık , ehliyet , becerebilme
kudret ::: güç
kudret ::: güç, iktidar, ker, yetenek
KUDRET :::