Çağdaş Sözlük

teganni ~ تغنی

Redhouse Sözlüğü - teganni ~ تغنی maddesi. Sayfa: 567 - Sira: 32

1880 yılı, Redhouse Türkçe İngilizce sözlüğü teganni - تغنی ingilizce anlamı, تغنی - teganni osmanlıca ne demek. İngilizce osmanlıca sözlükte تغنی - teganni kelimesi nasıl geçiyor. teganni osmanlıca nasıl yazılır. teganni nedir, teganni ne demek arapca yazılışı.

تغنی means in Ottoman Turkish. What does that mean in the Ottoman language تغنی. تغنی attoman turkish I mean, تغنی What is the meaning of the word, what does it mean in turkish تغنی, Ottoman Turkish English Dictionary

تغنی ما هي الكلمات الإنجليزية تعني؟ تغنی تعني باللغة الإنجليزية. تغنی ماذا يعني في اللغة العثمانية. تغنی ماذا يعني التركي. العثماني قاموس اللغة الإنكليزية. قاموس اللغة الإنجليزية تغنی

تغنی چه کلمات انگلیسی چیست؟ تغنی به معنای انگلیسی. تغنی چه در زبان عثمانی بود. تغنی به چه معنی است ترکی. واژه نامه انگلیسی عثمانی. فارسی انگلیسی فرهنگ لغت تغنی

teganni ~ تغنی güncel sözlüklerde anlamı:

tagannî ::: (a. i. gınâ'dan. c. : taganniyât) : 1) zenginleşme. 2) muhtaç olmama; yetinme. 3) makamla okuma.

teganni ::: şarkı söyleme, bir metni müzik eserini andırır biçimde okuma.

TEGANNi ::: İlk tegannî eden şeytandır. (Hadîs-i şerîf-İhyâu Ulûmiddîn)

Tegannî ile sesini yükselten kimseye Allahü teâlâ iki şeytan musallat eder. Bu şeytanlar o kimsenin omuzları arasında dururlar ve bitirinceye kadar göğsünü tekmelerler. (Hadîs-i şerîf-İbn-i Ebiddünyâ, Taberânî)

Lokman sûresindeki Levh-el-hadîs âyet-i kerîmesi tegannî ile okumağı yasak etmek için indi. Abdullah bin Abbâs'ın (radıyallahü anhümâ) talebesinden olan İmâm-ı Mücâhid, Tâbiîn'in (Eshâb-ı kirâmı görenlerin) büyüklerindendir.Bu âyet-i kerîmenin tegannîyi yasak ettiğini bildirdi. Abdullah ibni Abbâs ve Abdullah ibni Mes'ûd (r.anhüm) bu âyet-i kerîmenin tegannî için olduğuna yemin etmişlerdir. İmâm-ı Mücâhid, Furkân sûresi yetmiş ikinci âyet-i kerîmesinde; "Günahları af ve mağfiret edilecek olanlardan biri; tegannî, şarkı okunan yerlerde bulunmayanlardır." buyruluyor dedi. (İmâm-ı Rabbânî)

Kur'ân-ı kerîmi, ezânı, mevlidi mûsikî ile tegannî ederek okumak, mânâyı bozuyor ve zararlı oluyor. Meselâ (Allahü ekber), Allahü teâlâ büyüktür, demektir. Sesi uzatarak (Aaaallahü ekber) şeklinde okunursa, Allah acabâ büyük müdür? demek olur ki, böyle söylemek küfürdür, îmânı giderir. (İbn-i Âbidîn)

Başkalarını hicveden (kötüleyen) ve fuhş, içki anlatan ve şehveti harekete getiren şiirleri tegannî ile okumak her dinde haramdır. Harama sebeb olan şeyler de harâm olur. (Âlim bin A'lâ)

Vâz, hikmet, nasîhat, güzel ahlâk bildiren şiirleri tegannî ile okumak câizdir. Devamlı böyle vakit geçirmek mekrûh olur. Kur'ân-ı kerîmi, zikri, duâyı, ezânı tegannî ile okumak ise sözbirliğiyle harâmdır. Tegannî; harfleri, kelimeleri değiştirmekte, mânâyı bozmaktadır. Bunları kasd ile bile bile değiştirmek harâm olur. Kur'ân-ı kerîmi, zikri ve ilâhîleri, mânâyı bozmayacak güzel sesle okumak müstehâbdır. (Muhammed Bağdâdî)

Kur'ân-ı kerîmi güzel ses ile tecvide göre okumalıdır. Tegannî ile kelimeleri değiştirip nağmeye uydurarak okumak harâmdır. (Abdullah-ı Dehlevî)

Teganni :::


  1. Şarkı söyleme.

tegannî ::: makamlı okuma , şarkı söyleme

teganni ::: şarkı söyleme , bir metni müzik eserini andırır biçimde okuma

tagannî ::: ‬zenginlik

tagannî ::: makamına göre şarkı söyleme

tagannî ::: (a. i. gınâ'dan. c. : taganniyât) 1) zenginleşme. 2) muhtaç olmama; yetinme. 3) makamla okuma.