Çağdaş Sözlük

istavroz ~ استاوروس

Redhouse Sözlüğü - istavroz ~ استاوروس maddesi. Sayfa: 88 - Sira: 22

1880 yılı, Redhouse Türkçe İngilizce sözlüğü istavroz - استاوروس ingilizce anlamı, استاوروس - istavroz osmanlıca ne demek. İngilizce osmanlıca sözlükte استاوروس - istavroz kelimesi nasıl geçiyor. istavroz osmanlıca nasıl yazılır. istavroz nedir, istavroz ne demek arapca yazılışı.

استاوروس means in Ottoman Turkish. What does that mean in the Ottoman language استاوروس. استاوروس attoman turkish I mean, استاوروس What is the meaning of the word, what does it mean in turkish استاوروس, Ottoman Turkish English Dictionary

استاوروس ما هي الكلمات الإنجليزية تعني؟ استاوروس تعني باللغة الإنجليزية. استاوروس ماذا يعني في اللغة العثمانية. استاوروس ماذا يعني التركي. العثماني قاموس اللغة الإنكليزية. قاموس اللغة الإنجليزية استاوروس

استاوروس چه کلمات انگلیسی چیست؟ استاوروس به معنای انگلیسی. استاوروس چه در زبان عثمانی بود. استاوروس به چه معنی است ترکی. واژه نامه انگلیسی عثمانی. فارسی انگلیسی فرهنگ لغت استاوروس

istavroz ~ استاوروس güncel sözlüklerde anlamı:

iSTAVROZ ::: İSTİÂZE: Sığınmak, Kur'ân-ı kerîmi başından veya herhangi bir yerinden okumaya başlarken, şeytanın vesvesesinden (insanın kalbine attığı şüphe ve tereddütten) Allahü teâlâya sığınırım mânâsına olan ve daha çok "E'ûzü billâhimineşşeytânirracîm" şeklinde okunan söz. Buna E'ûzü de denir. İstiâze, kısaca Esteîzü billâh diye de söylenebilir. (Bkz. Eûzü)

Kur'ân-ı kerîmde meâlen buyruldu ki:

Kur'ân-ı kerîm okumak istediğinde, koğulmuş şeytanın vesvesesinden Allahü teâlâya istiâze et (yâni E'ûzü billâhimineşşeytânirracîm de)! (Nahl sûresi: 37)

Resûlullah (sallallahü aleyhi ve sellem) kırâetten önce E'ûzü billâhimineşşeytânirracîm diye istiâze eylerdi. (Nafî bin Cübeyr)

İstiâzenin, E'ûzü billâhimineşşeytânirracîm şeklinde okunması, Kitab (Kur'ân-ı kerîm) ve Sünnete uygunluğu sebebiyle tercih edilmiş, onda müslümanların sözbirliği meydana gelmiştir. (Fahreddîn Râzî, Ebû Şâme)

Diğer istiâze şekilleri arasında E'ûzü billâhissemîil alîmimineşşeytânirracîm'in bir husûsiyeti vardır. Hadîs-i şerîfte buyruldu ki: "Kim sabahleyin üç defâ E'ûzü billâhissemîil alîmimineşşeytânirracîm dedikten sonra Haşr sûresinin sonundaki üç âyeti okursa, Allahü teâlâ onun için akşama kadar istiğfâr edecek yetmiş bin melek tevkîl eder (vazîfelendirir). O kimse, o gün ölürse, şehîd olarak ölür. Akşama çıktığı zaman okursa, yine böyledir. (Feth-ur-Rabbânî, Müsned-i Ahmed bin Hanbel)

İstavroz :::


  1. Haç
    Örnek: İstavrozunu bir gün göğsünden eksik etmez. H. Taner

  2. Sıhhi tesisatta kullanılan dört girişli bağlantı borusu.

istavroz ::: haç